In memoriam Eduard Theodoor Fijn van Draat 1935- 2021
Op 6 december 2021 is Eduard uit Enschede in de leeftijd van 86 jaar overleden. Hij was lange tijd voorzitter van onze familievereniging en wij kijken in dankbaarheid terug op zijn leven en zijn activiteiten voor de familievereniging.
Van Amsterdam naar Enschede en weer terug
Eduard werd geboren op 15 juni 1935 in Amsterdam. Zijn vader, Gijsbert Albertus, was destijds officier bij de Koopvaardij. Hij bevoer de wereldzeeën, maar na de geboorte van Eduard koos hij voor een baan op het vasteland. Hij werd havenmeester in Enschede, een stad die Eduards vader al kende omdat hij daar geboren en getogen was. Eduard doorliep gedurende de oorlogsjaren en na de bevrijding de lagere school in Enschede samen met zijn drie jaar jongere broer Jan Allard. Later koos hij voor een chemisch-technische opleiding aan de HTS (in Enschede of Groningen) Na deze opleiding kreeg hij een baan bij Honeywell in Amsterdam waar hij op kamers ging wonen. Honeywell was in de jaren vijftig en zestig een succesvolle Amerikaanse multinational die ooit was begonnen als leverancier van centrale verwarmingen en meetinstrumenten maar zijn activiteiten langzamerhand naar andere technische sectoren zoals de lucht- en ruimtevaart wist uit te breiden. Voor het leven van Eduard bleek Honeywell vooral belangrijk omdat hij daar zijn latere vrouw Hannie de Voogel leerde kennen.
Huwelijk en gezin en opnieuw in Enschede
Eduard en Hannie trouwden op 2 juli 1964 in Amsterdam. Niet veel later gingen zij wonen en werken in Enschede, waar hun twee kinderen zijn geboren: Krista Jolanda in 1966 en Berto Gerhard in 1969 Eduard ging als Chemisch Technisch Adviseur werken bij de Koninklijke Zoutfabriek die eerst werd samengevoegd met Organon en in 1969 een plek kreeg binnen het grote AKZO-concern. Eduard is daar tot zijn pensionering werkzaam geweest in binnenland en buitenland. Ook gaf hij wel les in Meet- en regeltechniek aan de MTS in Hengelo.
Vrije tijd en hobby’s Eduard zat in zijn vrije tijd niet stil maar was vaak met technische activiteiten bezig. “Wat zijn ogen zagen, maakten zijn handen” zo werd over hem gezegd. Hij knutselde speelgoed voor zijn kinderen en kleinkinderen en bouwde gedurende zijn leven aan een
modelspoorbaan in huis. “Mijn papa kan alles maken” zeiden zijn kinderen en zo kwamen er vele buurtkindjes over de vloer als er weer iets gerepareerd moest worden. Verder hield hij zich ook graag bezig met puzzelboekjes en legpuzzels. Op vakantie had Frankrijk meestal de voorkeur boven andere landen en daar zijn ook bijna levenslange vriendschappen uit voortgekomen.
Voorzitter familievereniging en eindredacteur Magazine
Eduard speelde ook een belangrijke rol in onze familievereniging. Vanaf de oprichting in 1984 is hij lid geweest en vanaf de zesde jaarvergadering in Schoonhoven (1989) tot de 21ste jaarvergadering in Leusden (2005) was hij gedurende 16 jaar voorzitter. Hij gaf op soepele en betrouwbare wijze leiding aan de vergaderingen. In die periode werden de jaarvergaderingen in uiteenlopende windstreken van Nederland gehouden zoals in Eernewoude, Papendrecht, Amsterdam, Rosmalen, Nijmegen of Alphen aan de Rijn en steeds met een aantrekkelijke lunch en vaak met een onderhoudend of uitdagend middagprogramma. In die periode kregen we als leden de genealogische overzichten in multomappen met een AKZO-embleem. Ook heeft Eduard ervoor gezorgd dat vanaf 1989 tot 2005 jaarlijks een Fijn van Draat Magazine is verschenen, waarbij hij als einderedacteur optrad en waarvoor hij altijd op zoek was naar kopij.
Eduard was een markante, opgewekte en actieve Fijn van Draat die met optimisme en doorzettingsvermogen vorm en inhoud heeft gegeven aan onze familievereniging. Foto: Eduard met hond Pucky op de bank |
Wij wensen zijn vrouw Hannie en de kinderen en kleinkinderen veel troost in de wetenschap dat velen goede herinneringen hebben aan zijn activiteiten en levenslustige natuur.
Henk , Nieuwegein
Je kunt geen reactie plaatsen, maar trackbacks en pingbacks zijn beschikbaar.